Naar boven
  • Groot assortiment
  • Reserveer: en kom passen
  • Mode voor alle leeftijden
  • Een passend advies
  • info@huiskesmode.nl
  • Bestellen Tel: 0578-572395

Polyester in kleding: feiten en fabels

01 januari 2021 -

FEITEN EN FABELS OVER POLYESTER IN KLEDING

Hier zijn we stiekem allemaal benieuwd naar……. Klopt het wat ze zeggen over polyester? Krijg je het er al warm van als je er aan denkt? Of zijn het slechts fabels? Daar kom je in deze blog achter! Speciaal voor jullie, onze lezers, alle feiten en fabels over polyester op een rij!


Polyester in kleding, wat is de eerste gedachte die bij jou op komt? Uit observaties van het Huiskes personeel is gebleken dat er veeeééél vrouwen zijn die een hekel hebben aan polyster in kleding. Bij polyster wordt er namelijk nog altijd gedacht aan zweet, badpakkenstof, glimmende textuur, weinig draagcomfort, benauwdheid (HELP?!).
Geloof mij, ook sommigen van ons hebben de jaren ’80 en ’90 horror van polyster in trainingspakken en glansblouses meegemaakt.

Maar hoe zit het nu, in deze tijd met het dragen van en de kwaliteit van polyester? Om te beginnen, de techniek heeft in al die jaren niet stil gestaan. Er heeft, met name de laatste 10 jaar veel verbetering plaatsgevonden aan de kwaliteit van polyester. Hoogstwaarschijnlijk draag je veel vaker polyester dan je zelf denkt. En met plezier ook nog!

Wist je trouwens dat de toppers in de sportwereld polyester gebruiken om fijne, lichtgewicht en ademende sportkleding van te maken?
 
Polyester @ de 21ste eeuwVoordat je begint aan deze alinea: Gooi eerst al je vooroordelen over het ‘oude polyester’ overboord en denk niet terug aan die oververhittende kleding die je ooit droeg ‘die waar je spontaan een opvlieger van krijgt’.

Polyester is ademend
Een groot aantal mensen zweert bij natuurlijke materialen (katoen, linnen, viscose), omdat ze vocht opnemen en koel aanvoelen op het lichaam. Fijne voordelen voor wanneer je slaapt of slechts gemiddeld zweet….. Maar wanneer je veel vocht verliest dan weet je dat deze natuurlijke materialen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding. Niet zo charmant lijkt mij, toch?

Aangekomen bij polyester of polyamide (‘het zusje van’), zijn dit stoffen die geen vocht opnemen maar het vocht juist naar buiten sturen, zoals Sensitive Travel. Zo kan het vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat. Een bijkomend voordeel is dat je het niet koud krijgt, dat had je al voorspeld zeker? Een voorbeeld hiervan is na het sporten, of aan het einde van een warme zomer dag…. Het vocht is allang weer verdwenen en gaat niet vervelend of klam aanvoelen.

Polyester is kleurvast
Hiervoor vragen we je een blik te werpen in die schitterende garderobe van je! Je shirtjes en jurkjes van katoen, viscose, linnen (al het natuurlijke materiaal) hebben na een aantal wasbeurten de diepte van hun oorspronkelijke kleur verloren. Jammer is dat, maar er is niets aan te doen.
Kies je voor polyester dan zal dit niet gebeuren, zelfs niet wanneer je je kleding na een wasbeurt in de volle zon laat drogen.

Ik hoor je denken……. Maar hoe kan dat? Dit heeft met de kleurechtheid van polyester te maken, en deze is zeer goed! De stof smelt op zeer hoge temperaturen en daarom kunnen betere printtechnieken gebruikt worden dan bij veel andere stofsoorten. Ze zijn perfect bestand tegen bepaalde invloeden van buitenaf zoals zon, wassen en strijken en behouden zelfs bij intensief gebruik hun kleur!
#intensekleur #sprankelendekleuren #kleurvastheid


 


Welke feiten kennen we nog meer??


Polyester is kreukvrij!
Zowel de meeste polyester als polyamidestoffen zijn nagenoeg kreukvrij. Dit houdt in dat je de stof, je favoriete kledingstuk, na het wassen niet hoeft te strijken! Dat is fijn tijdens het dragen, een ding minder om je druk om te maken! Je ziet er de hele dag verzorgd uit. In onze winkels vind je, gedurende het hele jaar, polyester-kwaliteiten die volledig travelproof zijn en dus nooóóit kreuken. Ideaal als je veel reist of gewoon helemaal geen zin hebt om te strijken (logisch!).
Onze favoriete polyester merken zijn:


De stof polyester blijft lang mooi
Ik spreek uit eigen ervaring! De stof blijft erg mooi! Een aantal artikelen heb ik al zeker een aantal jaren in de kast en ziet er uit als nieuw!
We hebben het net gehad over de kleurafname bij veel natuurlijke stoffen, waarvan je bij polyester geen last hebt. Dit geldt ook voor de pasvorm, die vanwege stabiele polyestervezels erg goed blijft.
Feit: wanneer je kiest voor polyester in je jurkje of kledingstuk, weet je dus dat je er lang van kunt genieten!


Polyester versus duurzaamheid
Vraagje vanuit een duurzaam oogpunt: 'Verwacht je dat je beter kunt kiezen voor katoen, wol of zijde in plaats van polyester?' Precies, dat dacht ik ook!
Maar niets is minder waar……Wist je dat?
  • Katoen verreweg de grootste milieu vervuiler is als het gaat om grondstof, omdat de teelt van katoen bijzonder intensief is.
  • Ook wol en zijde zijn totaal niet milieuvriendelijk en ook niet geschikt voor hergebruik.
Daarentegen is polyester minder schadelijk voor het milieu. Want: de kleding gaat langer mee en is eenvoudig te recyclen!

Hoe vind je de beste kwaliteit polyester?
Deels feit/deels fabel: polyester is goedkoop en wordt dus met name gebruikt door goedkope merken. Dit zien we voornamelijk bij merken en grote kledingketens met massaproductie: er worden ouderwetse polyester-kwaliteiten gebruikt om kleding zo goedkoop mogelijk te houden (denk bijvoorbeeld aan de Primark, H&M). Dat is jammer en tegenstrijdig aan de genoemde positieve kenmerken van polyester die ik hier boven heb genoemd. Het imago van polyester wordt op deze wijze onterecht schade aangedaan.
Waaraan herken je kwalitatieve polyester? Aan de manier waarop deze aanvoelt: stevig, luchtig en licht tegelijk. Hoogwaardige polyester heeft over het algemeen ook weinig glans (goedkopere variant heeft veel glans).  Prijs is in dit geval ook een goede raadgever: exclusieve merken werken samen met hoogwaardige producenten die doorontwikkelde polyesters maken.
Steeds meer merken kiezen voor een materialenmix waarin een andere stofsoort wordt gecombineerd met polyester, zo heb je bijvoorbeeld de voordelen van polyester en katoen bij elkaar.

Mijn advies: zet je schroom overboord en probeer het gewoon. Het geavanceerde polyester van de 21e eeuw zal je niet teleurstellen!

Lees ook onze andere blogs:

- Travel kwaliteit 
- Het perfecte pak voor jou
- Modekleuren 2020